Kako ne opteretiti zglobove tijekom aktivnog kretanja?

Vježbanje ne koristi samo tijelu, već i mentalnom blagostanju, zdravom spavanju i općoj kondiciji. Stoga bi bila šteta izbjegavati sport zbog nelagode u zglobovima. U nastavku saznajte kako uživati u vježbanju bez nepotrebnog opterećenja zglobova.

1. Sve s pravom mjerom

Kao i kod svega ostalog, umjerenost je važna također u sportu. Redovito kretanje pomaže nahraniti zglobove stvaranjem i reguliranjem zglobne tekućine i jačati mišiće koji osiguravaju stabilnost zglobova. Međutim, sportska aktivnost ne smije biti pretjerana i mora biti bez naglih pokreta – to može negativno utjecati na zglobove, što se odražava u njihovom povećanom trošenju.

2. Odaberite aktivnosti koje su prilagođene vašim zglobovima

Ako ste se tek počeli baviti sportom, ne biste trebali pretjerivati, već ići korak po korak kako ne biste preopteretili mišićno-koštani sustav. To vrijedi i ako ste imali ozljedu. Ako ste već riješili probleme sa zglobovima, odaberite takve aktivnosti koje ih neće previše opteretiti. Koljena, gležnjevi i kukovi najviše su opterećeni tijekom bavljenja sportom. Sportovi koji uključuju udarce, trzaje, skokove i nagle promjene položaja nisu prikladni za osobe koji imaju problem sa zglobovima. Stoga posebno izbjegavajte igre s loptom poput košarke, nogometa, badmintona ili tenisa. Čak i tijekom trčanja možete pretjerano opteretiti koljena, zato se pobrinite da imate prikladnu sportsku obuću i odaberite mekani teren.

3. Isprobajte zdravo hodanje – nordijsko hodanje

Nordijsko hodanje je hodanje u kojem koristimo posebne štapove. Ovo je jedan od najzdravijih sportova u koji uključujete mišiće cijelog tijela, a štapovi vam pomažu da tijekom hodanja uključite gornji dio tijela. Pogodno je za gotovo sve, od starijih osoba do vrhunskih sportaša. Svatko odabire opterećenje individualno, prema svojim mogućnostima i sposobnostima. Nordijsko hodanje moguće je gotovo svugdje. Najbolje hodanje sa štapovima je u prirodi, ali ako nije nadohvat ruke, park ili nasip će biti odličan izbor. Sve što trebate su štapovi, sportska obuća i odgovarajuća odjeća. Ako se odlučite za dužu turu, ne zaboravite u ruksak staviti piće. Koristeći ispravnu tehniku, uključujete 90 % svih mišića u vašem tijelu i tako povećate sagorijevanje energije.

4. Ne propustite istezanje

Istezanje je spora tjelesna aktivnost u kojoj istežemo mišiće i povećavamo pokretljivost zglobova. Pravilno istezanje sprječava ozljede tijekom sporta, poboljšava fleksibilnost mišića, ubrzava regeneraciju mišića nakon vježbanja i pomaže u rehabilitaciji. Osim toga, povećava učinkovitost, održava ravnotežu mišića, dovodi do pravilnog držanja i opušta cijelo tijelo. Zagrijavanje prije trčanja ili vježbanja aktivira mišiće i pokreće zglobove. Istezanje je dobro nakon sportske aktivnosti, trebalo bi trajati 10 minuta. Zbog toga će mišići zadržati fleksibilnost i neće se skratiti, što obično čine u slučaju jednostranog vježbanja.

5. Ne zaboravite na prehranu zglobova

Svim aktivnim sportašima i sportašima početnicima preporučuje se redovito korištenje odgovarajuće prehrane za zglobove koja primjerice sadrži prirodni kolagen i vitamin C koji doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalno funkcioniranje hrskavice.

SHARE ARTICLE:

Jedini 100% prirodni nativni kolagen

Zahvaljujući ovom jedinstvenom sastavu, Swiss Divokoza održava pravilnu proizvodnju kolagena u tijelu. Na taj način podupire funkcije lokomotornog sustava. Osim toga, sada možete isprobati Swiss Divokozu besplatno mjesec dana!
2

CEMIO SWITZERLAND

Swiss Blanc vrhunska je robna marka švicarske tvrtke Cemio Switzerland. Oslanjamo se na dugu tradiciju vrhunske farmaceutske proizvodnje u Švicarskoj i ponosimo se kvalitetom i blizinom prirode.

VIŠE INFORMACIJA