Zglobovi i dob: Kako održavati zglobove u formi

Zglobovi su osnova našeg kretanja jer povezuju sve kosti u ljudskom tijelu i omogućuju nesmetano kretanje. Međutim, s godinama prolaze kroz prirodne promjene koje mogu utjecati na njihovu funkcionalnost i fleksibilnost. U ovom članku pokazat ćemo vam kako se mijenja zdravlje zglobova u različitim fazama života i kako se prilagoditi tim promjenama kako biste održali radost kretanja u bilo kojoj dobi.

Kako funkcioniraju zglobovi?

Zglobovi su pokretne veze između kostiju koji nam omogućuju kretanje. Prekriveni su hrskavicom koja djeluje kao jastuk, štiti kosti od trenja i ublažava udarce. Osim hrskavice, zglobove podupiru i ligamenti, tetive i mišići koji osiguravaju njihovu stabilnost i pravilno funkcioniranje. Zdravlje zglobova ovisi o njihovoj strukturi, fleksibilnosti i sposobnosti regeneracije, što se mijenja s godinama. Već oko 25. godine postupno se usporava proizvodnja kolagenih vlakana u tijelu.

Zašto je kolagen važan?

Kolagen je glavni protein u ljudskom tijelu i ima ključnu ulogu u pravilnom funkcioniranju mišićno-koštanog sustava. Kolagen tipa I nalazi se u tetivama, ligamentima, kostima i u koži. Kolagen tipa II prisutan je u hrskavici koji je drži zajedno i osigurava joj čvrstoću i izdržljivost.

Zglobovi u adolescenciji (12 – 18 godina)

Adolescencija je razdoblje brzog rasta i razvoja koja zglobovima postavlja posebne zahtjeve. U ovoj fazi dolazi do značajnog povećanja koštane mase i duljine kosti, kao i rasta mišićne mase. Takav brzi rast može dovesti do većeg opterećenja zglobova, posebno u područjima poput koljena, gležnjeva i kralježnice, što povećava potrebu za pravilnom njegom i uravnoteženom tjelesnom aktivnošću.

Kretanje i sport: Adolescenti imaju puno energije i često je troše na razne sportove i fizičku aktivnost. Važno je da te aktivnosti budu uravnotežene i usmjerene ne samo na snagu i brzinu, već i na prilagođavanje i koordinaciju. Za zglobove adolescenata nije poželjno prekomjerno ili jednostrano opterećenje, kao i nedostatak kretanja. Redovito vježbanje jača mišiće oko zglobova, što je ključno za njihovu zaštitu tijekom rasta.

Važnost prehrane: Uravnotežena prehrana bogata kalcijem, vitaminom C, D i drugim važnim hranjivim tvarima ključna je za pravilan razvoj kostiju i zglobova. Također je važno da prehrana adolescenata pokriva energetske potrebe njihovih tijela koja se brzo razvijaju bez prejedanja. Trebaju izbjegavati često konzumiranje brze hrane, slatkih napitaka i prekomjernih količina nezdravih grickalica koje često zamjenjuju uravnotežene obroke i mogu spriječiti pravilnu apsorpciju potrebnih hranjivih tvari.

Sprječavanje preopterećenja: Brzi rast može uzrokovati preopterećenje zglobova ako su izloženi preintenzivnoj fizičkoj aktivnosti ili jednostranom opterećenju. Adolescenti bi trebali uravnotežiti sportske aktivnosti s dovoljnim odmorom i oporavkom, kako bi izbjegli preopterećenje zglobova.

Zglobovi u mlađim godinama (ispod 35 godina)

Zglobovi su u mladosti prirodno pokretni i sposobni za brzu regeneraciju nakon tjelesne aktivnosti. Zbog dovoljne količine kolagena, hrskavica je u ovoj dobi obično jaka i izdržljiva. Tijelo također proizvodi puno sinovijalne tekućine koja podmazuje zglobove i smanjuje trenje.

Redovita tjelesna aktivnost u ovoj dobi ključna je za održavanje zdravlja zglobova. Sportovi koji kombiniraju snagu, izdržljivost i fleksibilnost, kao što su trčanje, plivanje ili timski sportovi, doprinose razvoju mišića koji stabiliziraju zglobove. Vježbe za snagu pomažu u jačanju mišića oko zglobova, što je važno za njihovu dugoročnu zaštitu. Redovito vježbanje također potiče proizvodnju sinovijalne tekućine koja pomaže u održavanju fleksibilnosti i zdravlja hrskavice. U svakom slučaju, potrebno je osigurati uravnoteženu prehranu s dovoljnom količinom hranjivih tvari koje su važne za zglobove i kosti, kao što su kalcij, vitamini C i D, minerali i druge hranjive tvari.

Zglobovi u srednjim godinama (35 – 55 godina)

Kako starimo, zdravlje zglobova se postupno mijenja. Smanjuje se proizvodnja kolagena i sinovijalne tekućine, što može dovesti do gubitka pokretljivosti zglobova. Hrskavica postaje tanja i manje otporna na trošenje. Osim toga, produljuje se vrijeme oporavka nakon tjelesne aktivnosti, što zahtijeva veću pažnju pri odabiru aktivnosti i regeneraciji.

U srednjoj dobi važno je tjelesnu aktivnost prilagoditi prirodnim promjenama u tijelu bez odustajanja od omiljenih sportova, kao što su trčanje, biciklizam ili planinarenje. Možete nastaviti s tim aktivnostima, ali preporučljivo je dodati vježbe koje su nježne prema zglobovima, kao što su joga, pilates ili nordijsko hodanje. Takve vježbe poboljšavaju fleksibilnost, jačaju mišiće oko zglobova i osiguravaju da zglobovi nisu preopterećeni. Također je važno da se u svim aktivnostima pobrinemo za ispravnu tehniku kako bismo smanjili trošenje zglobova i osigurali da možemo dugo i sa zadovoljstvom uživati u kretanju.

Osim tjelesne aktivnosti, ključnu ulogu ima i prehrana. Prehrana bogata vitaminom C, vitaminom D, kalcijem i drugim mineralima, poput mangana i bakra, podržava zdravlje hrskavice i kostiju. Važno je podržati proizvodnju kolagena u tijelu. U ovoj je dobi također idealno namijeniti više pozornosti regeneraciji, na primjer, uključiti masažu, istezanje i dovoljan odmor nakon tjelesne aktivnosti.

Zglobovi u starosti (u dobi 55+)

U starosti promjene u zglobovima postaju izraženije. Hrskavica se može postupno istrošiti, što uzrokuje gubitak debljine i elastičnosti. Tijelo proizvodi manje sinovijalne tekućine, što može uzrokovati smanjeno podmazivanje zglobova i smanjenu pokretljivost. Kosti mogu početi gubiti gustoću, što povećava potrebu za ravnotežom i vježbama kako bi se spriječili padovi.

Iako se promjene u zglobovima povećavaju s godinama, pravilno odabrane aktivnosti mogu dati važan doprinos održavanju njihovog zdravlja i pokretljivosti. U ovoj dobi idealni su aerobik u vodi, joga, hodanje i lagane vježbe, usmjerene na fleksibilnost i ravnotežu. Ove aktivnosti potiču kretanje bez pretjeranog naprezanja zglobova i pomažu u održavanju fleksibilnosti i snage. Vježbe istezanja i redovita masaža mogu pomoći u održavanju fleksibilnosti zglobova i ubrzanju cirkulacije krvi, što je važno za prehranu hrskavice.

Prehrana ima važnu ulogu u ovoj dobi. Prehrana bogata kalcijem, vitaminima D i C te mineralima manganom i bakrom podupire zdravlje kostiju i zglobova. Važno je podržati obnovu kolagena u tijelu i osigurati dovoljan unos tekućine jer hidratacija podržava podmazivanje zglobova i fleksibilnost hrskavice.

Zdravlje zglobova prirodno se mijenja s godinama, ali to ne znači da ne možemo sretno uživati u kretanju u bilo kojoj fazi života. Jednostavno usvojite prave navike i prilagodite svoju tjelesnu aktivnost i dnevnu rutinu kako biste potakli fleksibilnost, snagu i zdravlje zglobova. Redovitom tjelovježbom, uravnoteženom prehranom i pravilnom njegom tijela možemo održati naše zglobove zdravima i funkcionalnima čak i u visokoj starosti. Kretanje može biti izvor radosti i vitalnosti tijekom cijelog života – samo se pobrinite za svoje zglobove i uživajte u onome što može naše tijelo.

SHARE ARTICLE:

Jedini 100% prirodni nativni kolagen

Zahvaljujući ovom jedinstvenom sastavu, Swiss Divokoza održava pravilnu proizvodnju kolagena u tijelu. Na taj način podupire funkcije lokomotornog sustava. Osim toga, sada možete isprobati Swiss Divokozu besplatno mjesec dana!
2

CEMIO SWITZERLAND

Swiss Blanc vrhunska je robna marka švicarske tvrtke Cemio Switzerland. Oslanjamo se na dugu tradiciju vrhunske farmaceutske proizvodnje u Švicarskoj i ponosimo se kvalitetom i blizinom prirode.

VIŠE INFORMACIJA